articol blog TVA

Ce s-a schimbat in completarea si depunerea declaratiei 390 pentru operatiuni intracomunitare in 2010?

Data: 29 Ian 2010, postat in categoria: TVA by CRISTINA

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, toate persoanele juridice inregistrate in scopuri de TVA in Romania au avut obligatia de a raporta, trimestrial, toate livrarile sau achizitiile intracomunitare de bunuri realizate, pe teritoriul Romaniei. Aceasta obligatie de raportare cu totul noua la inceputul anului 2007 s-a concretizat in declaratia 390 (VIES). Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2007, pentru a-si indeplini obigatiile de raportare, societatile din Romania au fost nevoite sa depuna in afara de decontul de TVA, o serie de noi declaratii, precum declaratia informativa 394 (semestrial) si declaratia recapitulativa 390 (trimestrial).

Recent, insa, Agentia Nationala de Administrare Fiscala („ANAF”) a publicat Ordinul nr. 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare” („Ordinul”). Acest ordin cuprinzand noul model si instructiunile de completare a declaratiei 390 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 67 din 29 ianuarie 2010.

Actul normativ metionat anterior abroga Ordinul presedintelui ANAF nr. 552/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului „Declaratie recapitulativa privind livrarile/ achizitiile intracomunitare de bunuri”, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 294 din 15 aprilie 2008, cu modificarile ulterioare.

Ce se schimba in modulul declaratiei?

Ordinul presedintelui ANAF nr. 76/2010 are ca subiect introducerea, atat in modelul formularului cat si in instructiunile de completare a declaratiei 390, sectiuni specifice referitoare la raportarea obligatorie a achizitiilor si prestarilor de servicii intracomunitare de la/catre companiile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.

Asadar, incepand cu anul 2010, companiile inregistrate in scopuri de TVA in Romania vor avea obligatia de a raporta in declaratia 390 nu numai livrarile sau achizitiile intracomunitare de bunuri, dar si serviciile prestate catre sau primite de la companii stabilite in spatiul Comunitatii. O definitie exacta a termenului „servicii intracomunitare” poate fi regasita in Legea 571/2003 privind Codul fiscal modificata si completata prin Ordonanta de Urgenta nr. 109/2009.

De asemenea, Ordinul precizeaza, asa cum a fost reglementat prin ultima modificare a Codului fiscal, schimbarea perioadei de depunere a declaratiei 390. Asadar, potrivit noilor reglementari, perioada de raportare o constituie, incepand cu 1 ianuarie 2010, luna calendaristica.

Ce cuprinde aceasta declaratie?

Declaratia 390 trebuie sa contina asa cum am mentionat anterior, toate facturile care au fost emise sau primite aferente operatiunilor amintite mai sus, a caror exigibilitate intervine in luna in care se depune declaratia.

Astfel, societatile vor raporta tranzactiile intracomunitare efectuate in urmatoarea ordine:

  • - livrari intracomunitare de bunuri (L);
  • - livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare (T);
  • - achizitii intracomunitare de bunuri, achizitii care urmeaza transferurilor scutite, achizitii efectuate de beneficiarul livrarii ulterioare in cadrul unei operatiuni triunghiulare (A);
  • - prestari intracomunitare de servicii (P);
  • - achizitii intracomunitare de servicii (S);

In ceea ce priveste raportarea prestarilor de servicii intracomunitare, in cazul acestora se va raporta suma totala a prestarilor de servicii pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile. Aceste operatiuni se vor declara, similar acelora cu bunuri, respectiv pe fiecare client stabilit in Comunitate, in parte.

Pentru declararea achizitiilor de servicii intracomunitare se va inscrie suma totala a acestor operatiuni pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, altele decat cele scutite de TVA, pe fiecare prestator stabilit in Comunitate in parte, pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica pentru care se depune declaratia.

Pana cand trebuie sa depun declaratia 390?

Declaratia 390 (VIES) se va depune incepand cu anul 2010 pana in data de 15 inclusiv a lunii urmatoare incheierii lunii de raportare. Totusi, in cazul in care in perioada de raportare nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare (respectiv livrari sau achizitii intracomunitare de bunuri sau prestari de servicii intracomunitare), atunci nu exista obligatia de a depune aceasta declaratie.

Cum procedez daca am raportat gresit o achizitie / prestare de servicii intracomunitare?

In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, constatati existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unei luni, dar le primiti dupa data depunerii declaratiei, trebuie sa depuneti o declaratie rectificativa corect completata, care inlocuieste declaratia recapitulativa 390 depusa initial.

Atentie insa, conform prevederilor art. 219^1 din Ordonanta 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaratiilor recapitulative sau depunerea de astfel de declaratii cu sume incorecte ori incomplete constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete.

Este adevarat ca pentru moment aceste prevederi din Codul de Procedura fiscala nu au fost actualizate corespunzator, ele facand in continuare referire la declararea incorecta sau incompleta a achizitiilor/ livrarilor intracomunitare de bunuri. Cu toate acestea, va recomandam sa evitati astfel de situatii, intrucat autoritatile fiscale pot considera aplicabile aceste prevederi si in cazul prestarilor sau achizitiilor de servicii intracomunitare.

In situatia in care ati raportat gresit o achizitie / prestare de servicii intracomunitare puteti primi asistenta din partea unui specialist Taxpedia pentru corectarea acesteia.

Pot sa depun declaratia 390 si dupa data de 15?

Asa cum am precizat anterior, este bine sa aveti in vedere faptul ca, potrivit OG nr. 92 / 2003 privind Codul de procedura fiscala, nedepunerea la termen a declaratiei 390 se sanctioneaza cu amenda reprezentand 2% din valoarea tranzactiilor nedeclarate la timp.

Noile prevederi se vor aplica cu perioada de raportare ce o constituie luna ianuarie 2010, primul termen de declarare fiind 15 februarie 2010.

Adreseaza o intrebare referitoare la declaratiile de TVA si primesti raspuns in 48 de ore

 

Persoanele interesate de acest articol au mai citit si: