articol blog TVA

Declaratia 394 devine obligatie lunara

              
Data: 10 Dec 2009, postat in categoria: TVA de catre ANDREEA
Declaratia (Decl) 394

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, toate persoanele juridice inregsitrate in scopuri de TVA in Romania au avut obligatia de a raporta, semestrial, toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate, pe teritoriul Romaniei, catre/de la alte persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA in Romania. Aceasta obligatie de raportare cu totul noua la inceputul anului 2007 s-a concretizat in declaratia 394.

Recent, insa, ANAF a elaborat un proiect ordin pentru modificarea Ordinului 702/2007 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul nationalde persoanele inregistrate in scopuri de si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/ prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.

Ce se schimba?

Proiectul de ordin are ca subiect modificarea perioadei de depunere a declaratiei informative 394. Potrivit noilor reglementari, perioada de raportare o constituie, incepand cu 1 ianuarie 2010, luna calendaristica.

Pana cand trebuie sa depun declaratia 394?

Asadar, declaratia 394 se va depune incepand cu anul 2010 pana in data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii lunii de raportare. Totusi, in cazul in care in perioada de raportare nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare, atunci nu exista obligatia de a depune aceasta declaratie. Afla in ce conditii trebuiesc raportate serviciile intracomunitare primite sau prestate.

Ce cuprinde aceasta declaratie?

Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise si primite in luna pentru care se depune. Atentie, asa cum stiti, declaratia 394 se depune pentru toate operatiunile taxabile (conform prevederilor Codului fiscal) efectuate pe teritoriul national, inclusiv pentru avansuri. Totusi, nu trebuie incluse facturile emise prin autofacturare sau in cazul operatiunilor pentru care se aplica taxare inversa.

Cum corectez o declaratie 394 depusa gresit?

In cazul in care, dupa depunerea declaratiei, constatati existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise in cursul unei luni, dar le primiti dupa data depunerii declaratiei, trebuie sa depuneti o noua declaratie corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.

Pot sa depun declaratia 394 si dupa data de 25?

Este bine sa aveti in vedere faptul ca, potrivit OG nr. 92 / 2003 privind Codul de procedura fiscala, nedepunerea la termen a declaratiei 394 se sanctioneaza cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei.

Noile prevederi se vor aplica cu perioada de raportare ce o constituie luna ianuarie 2010, primul termen de declarare fiind 25 februarie 2010.

Update iunie 2010: Pana in acest moment proiectul mai sus amintit nu a fost aprobat si deci nici publicat in Monitorul Oficial. Prin urmare, prevederile la care se face referire anterior nu au intrat inca in vigoare si declaratia 394 se depune in continuare semestrial.

Adreseaza o intrebare referitoare la declaratiile de TVA si primesti raspuns in 48 de ore

 

Persoanele interesate de acest articol au mai citit si: